quotes Ερευνητικοί Άξονες

 

 

 

 Μετρήσεις, έλεγχος ποιότητας και μέθοδοι επεξεργασίας και ομογενοποίησης μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών χρονοσειρών

Σταθερά ισότοπα (18Ο και 2Η) στη βροχή και τους υδρατμούς

Υπεριώδης ακτινοβολία: μετρήσεις, μαθηματική προτυποποίηση και βιολογικές δόσεις

Ηλιακή ακτινοβολία: μετρήσεις, μοντέλα και εφαρμογές στην ηλιακή ενέργεια

 Εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης σε μετεωρολογικές και περιβαλλοντικές χρονοσειρές

Μαθηματικά πρότυπα πρόγνωσης καιρού και ατμοσφαρικής ρύπανσης

solarmaps
quotes Ερευνητικά Έργα

MENA Hybrid Solar System (HYMENSO), 2016 – 2018

Intelligent Methods for solar resource and forecasting with the use of high spatial and temporal resolution datasets, 2016 – 2017

Pollution monitoring of ship emissions: an integrated approach for harbors of the Adriatic basin (Poseidon) (2014 - 2015)

Direct Normal Irradiance Nowcasting Methods for Optimized Operation of Concentrating Solar Technologies, DNICast (2013-2017)

ENvironmental Optimization of IRrigation Management with the Combined uSe and Integration of High PrecisIon Satellite Data, Advanced Modelling, Process Control and Business Innovation, ENORASIS (2012-2014)

Ελληνικό Δίκτυο Ηλιακής Ενέργειας (2011-2013)

Contribution of Emission Sources on the Air quality of the Port-cities in Greece and Italy, CESAPO (2011-2014)

Weather Intelligence for Renewable Energy, WIRE (2010-2014)

Stable Isotopes in Biosphere-Atmosphere-Earth System Research, SIBAE (2009-2013)

 

 

 

 

 

 
solarmaps

Ανακοινώσεις

Το πρώτο «Καφέ της Επιστήμης» στην Πάτρα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε στις: 27/05/2014

Το Navarino Environmental Observatory (NEO, www.navarinoneo.gr) προσφέρει έναν κύκλο δωρεάν και ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων με τίτλο «café-NEO», με σκοπό την ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα που αφορούν σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Τα «καφέ της επιστήμης» είναι τόποι συνάντησης όπου πίνοντας μία κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία. Τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. 

 

Στην Πάτρα διοργανώνεται για πρώτη φορά «Καφενείο της Επιστήμης». Το ΝΕΟ επέλεξε τη διοργάνωσή του στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) και με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου το θέμα συζήτησης είναι:

«Όζον και Υπεριώδης Ακτινοβολία: Μύθοι και Πραγματικότητα»»

Το «café-NEO» θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Discover, Πατρέως 30, στις 7μμ.

Προσκεκλημένος εισηγητής θα είναι ο Δρ. Ανδρέας Καζαντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Περίληψη παρουσίασης:

Η τρύπα του όζοντος ανακαλύφθηκε το 1984. Τριάντα χρόνια πριν, ότι ήταν το πρώτο περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Η παρουσίαση συνοψίζει την ιστορία της εξέλιξης του ζητήματος του όζοντος και παρέχει μια επισκόπηση των γεγονότων που επέτρεψαν την παγκόσμια πρόοδο σε αυτό το καίριο περιβαλλοντικό ζήτημα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει πολλούς κινδύνους. Γνωρίσουμε όμως για τα πιθανά οφέλη στον άνθρωπο από τη ασφαλή έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες; Ποιες αναμένεται να είναι οι μελλοντικές επιπτώσεις από τη μείωση του όζοντος;


Ερευνητική εμπειρία του εισηγητή:

  • Συμμετοχή σε περισσότερα από 20 διεθνή ερευνητικά προγράμματα στο όζον και την υπεριώδη ακτινοβολία
  • Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Manchester για την εκτίμηση του ασφαλούς και ευεργετικού χρόνου έκθεσης των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία
  • Μέλος της ερευνητικής ομάδας του ευρωπαϊκού προγράμματος ODΙN με στόχο την πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D στους Ευρωπαίους πολίτες

 

Πληροφορίες για το ΝΕΟ

Το ΝΕΟ βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της Ακαδημίας Αθηνών με σκοπό την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.


top